Misschien wel de gezelligste bridgeclub van Schiedam......

Clubinformatie

Clubavond: Maandag

 

Aanvangstijd:  19:30

 

Speellocatie:   

Wijkcentrum De Erker
Jan van Avennestaat 32
3117PR Schiedam

 

Clubinformatie:

Secretaris Schiedam '59

010-2470568

secretariaat@schiedam59.nl

 

Afmelden voor de
competitieavond:

maandag vóór 17:00 uur

via de Clubtelefoon:
06-25313256

of per e-mail:
schiedam59@gmail.com

 

Bankrelatie:

NL28 INGB 0003 5390 46

t.n.v. Bridgeclub Schiedam '59

te Schiedam

ABC'tje van de maand

 

ABC’tje van de maand: Die goeie ouwe tijd

 

Op de kop af 37 jaar geleden maakten Marianne en ik onze entree in de wereld van het competitieve bridge. Drie maanden eerder had een volledig verregend weekend in de bossen ervoor gezorgd dat Marianne het leerde, en ik het voor het eerst in een jaar of tien weer probeerde. We hadden het geluk dat de boekjes van Sint en Schipperheijn net waren verschenen, en dat we nog geen kinderen hadden, waardoor we voldoende tijd hadden de eerste twee deeltjes door te nemen en uitgebreid te oefenen. En daar stonden we dan, in de bovenzaal van Sporthal Margriet om te zien wat al die activiteit zou opleveren.

 

Hoe zag zo’n avond er 37 jaar geleden uit? Een heleboel zal de meesten van jullie volslagen onbekend en ouderwets voorkomen. Het eerste wat iedereen deed was de uitslag van de week ervoor bekijken. Dit was een door de wedstrijdleider (sinds jaar en dag Cor Wever, geassisteerd door zijn vrouw Ria) gestencilde lijst met daarop ook de indeling voor de komende avond, puur op stand van percentages, het hele seizoen door opgeteld waardoor de lijnen vrijwel elke week hetzelfde waren.

 

Aan tafel gekomen speelde iedereen in een lijn van 8 paren, 3 spellen per ronde tegen iedereen dus in totaal 21 spellen, en het gemiddelde was 63 (een getal dat ik nooit meer zal vergeten). Er waren nog geen gedupliceerde spellen, dus elke lijn had andere spellen. De scores werden op een briefje genoteerd, door Noord ingevuld en door Oost gecontroleerd. De scores wist iedereen, van de A- tot de F-lijn, uit het hoofd, alleen bij sommige hele zeldzame contracten moest er eens nagedacht worden. De boards waren van hout, je tilde je letterlijk een breuk aan een kistje spellen voor een lijn.

 

Bidding boxes en bridgemates, bestonden nog niet, maar dat betekende niet dat de tafel vrijwel leeg was. De meeste plaats werd namelijk ingenomen door ….. asbakken! Roken mocht nog, sterker het leek wel verplicht. Vrijwel iedereen pafte er lustig op los en de lucht in de zaal was voor achten al behoorlijk bedorven. Niet lang daarna werd overigens de eerste rookregel ingevoerd: in de oneven ronden mocht gerookt worden, in de even ronden niet. Niet dat dat zo veel scheelde in de luchtkwaliteit overigens.

 

Het bieden zonder bidding boxes was een lawaai van jewelste, en het was bijna onmogelijk de biedingen van een andere tafel niet te horen. Daar werd overigens nooit een probleem van gemaakt, omdat er zoveel biedingen voorbij kwamen dat toch niet uit te maken viel wat waar bij hoorde.

 

De uitslag na afloop werd door een aantal vaste rekenaars, waar ik al snel ook bij hoorde, met de hand uitgerekend door eerst de scorebriefjes en daarna de telstaat in te vullen. Controleren of het totaal klopte en pakweg 20 minuten na afloop was er een (officieuze) uitslag. De definitieve uitslag zag je pas een week later.

 

Een aantal dingen vallen wel op als je er op terug kijkt: ten eerste was de avond veel rommeliger door het ontbreken van bidding boxes en doordat elke lijn zelf regelde dat er gewisseld werd, waardoor de ene lijn soms veel eerder klaar was dan een andere. En verder was het veel drukker: afschrijven voor een avond gebeurde gewoon niet. Als een paar er niet was betekende dat gewoonlijk dat een van de spelers behoorlijk ziek was, en zelfs dan zorgde de andere speler vrijwel altijd voor een invaller. Het percentage afwezigen ligt tegenwoordig dicht bij de 20 per avond, in die tijd zal het hoogstens een procent of 5 zijn geweest.

 

Die eerste avond was voor ons toch een avond die ons lang zal bijblijven: als nieuwelingen mochten we beginnen in de D-lijn en door zenuwen overmand was ons allereerste bod een bod voor de beurt. Een van onze tegenstanders (John Kroes, een bestuurslid nog wel) legde ons uit dat bij bridge met de klok mee geboden werd. Gevolg was wel dat we volledig onderschat werden en de avond eindigden met een score ruim boven de 60%, wat overigens voor het overgrote deel te danken was aan de heren Sint en Schipperheijn.

 

 

 

Zoeken

Nieuwsbrief

Leden van BC Schiedam '59 hoeven zich niet op te geven voor de Nieuwsbrief.